Professor vid Sahlgrenska Akademin riskerar avsked och åtal

Ledningen för Göteborgs Universitet lägger idag locket på och vill inte kommentera att en av deras professorer riskerar avsked och åtal sedan en internutredning granskat professorns affärer.

Enligt Sahlgrenska Akademiens utredning har professorn gjort sig skyldig till två fall av förskingring. Den ena fallet handlar om kostnader för resor, hotell och taxi där det saknas kvitton eller biljetter och professorns eget bolag har lämnat in fakturor på nästan 40 000 kronor till Universitet och själv attesterat.

I det andra fallet handlar det om en faktura på drygt 70 000 kronor för advokatkostnader där Göteborgs Universitet fått stå för professorns privata kostnader. Professorn misstänks också för en lång rad tjänstefel som rör representation på restaurang, brott mot lagen om offentlig upphandling och för att ha överskridit befogenheter.

Utredningen, som också gör flera anmärkningar för brott mot interna regler och ovarsamhet med statens medel och föreslår nu att professorn avskedas och att det görs en anmälan om åtal. Man skriver i rapporten att det inte är rimligt att ha kvar en arbetstagare som så flagrant struntar i gällande regelverk.

Rektorn vid Göteborgs Universitet, Gunnar Svedberg, har nu lämnat utredningen med begäran om avsked och åtalsanmälan till Statens ansvarsnämnd, som är den instans som ska pröva ärendet. Men några kommentarer står inte att få  varken Gunnar Svedberg eller ledningen för Sahlgrenska Akademien vill idag svara på några frågor från Radio Göteborg kring utredningen. Och den utpekade professorn är bortrest och har inte gått att nå idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".