Nio begärs häktade för människosmuggling

En omfattande människosmugglingshärva håller på att rullas upp i Göteborg. Hittills har sex personer i dag häktats vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för inblandning i organiserad människosmuggling.

Av de nio personer som begärts häktade har sex personer har alltså hittills häktats och en person har försatts på fri fot. Häktningsförhandlingen hölls inom stängda dörrar och alla som närvarade fick yppandeförbud.

Exakt hur omfattande härvan egentligen är vill ingen säga. Men människosmugglignen har enlgit åklagaren pågått under förra året och ända fram till för några dagar sen. Enligt åklagaren har människor smugglats till Sverige från i huvudsak Iran och Irak med falska pass och andra dokument. Tre av de personer som begärts häktade är misstänkta för att ha ansvänt eller försökt ha använt falska pass när dom kom till passkontrollen på landvetter flygplats.

Övriga sex är misstänkta för grov organiserad människosmuggling eller för medhjälp till det.

Och det ska enligt åklaren vara en organisation som ligger bakom människosmugglingen . En av männen är den kände flyktingsmugglaren Amir heidari som avtjänat totalt 13 år i fängesle i både Sverige och danmark

Amir Heidari är en av de som under eftermiddagen i dag häktats. Heidari tycker själv inte att han gjort något brottsligt eftersom han anser att det inte kan vara olagligt att hjälpa människor att fly som han uttrycker det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".