Regeringen avgör reningsverksstrid

En sjutton år gammal strid kring ett reningsverk i Kärna utanför Kungälv kommer nu avgöras av regeringen. Boende i Kärna strider mot kommunens placering av verket då de är rädda för att avloppsvatten ska skada ett naturområde med skyddsvärde.

Gunnar Österman i Kärna är en av de som driver frågan och han menar att alla ingrepp ett avlopp ut i bäcken förstår den redan dåliga miljön ytterligare.

Kungälvs kommun vill alltså bygga ett reningsverk i Glose å som mynnar i Ryskärsfjorden som i sin tur ingår i Nordre älvs estuarie, ett område som har speciellt skyddsvärde enligt EU. Men enligt Länsstyrelsen så kan reningsverket byggas där kommunen vill ha det, och de från Kärna som vill ha ett så kallat tryckavlopp till reningsverket i Göteborg i stället får inte som de vill.
Men beslutet har överklagats till miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet som nu utreder frågan.

Miguel Ohdner är socialdemokratiskt kommunalråd i Kungälv och för honom handlar byggandet av reningsverket mest om att det gör att man då kan bygga fler hus i Kärna och låta bygden växa. Och han tycker inte att reningsverkets placering stör miljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".