Skolorna måste få ner bullernivåerna

Det är för bullrigt på många skolor och förskolor, konstaterar Arbetsmiljöverket som inspekterat närmare 50 skolor och förskolor i Göteborgsområdet.

Över 80 procent av dessa får krav på sig att inom tre månader förbättra ljudmiljön.

Det kan bli mer än lovligt stimmigt i bamba, gymnastiksalen men även i skolsalarna.

Ljudnivåer som inte bara är stressande och gör det svårare att lära sig något, de kan även försämra hälsan. Ändå är det något som många rektorer inte ens känner till .

Flera skolor har inte ringat in problemen med buller eller börjat göra något åt det.

Men arbetsmiljöinspektör Annie Runhammar håller fram Bifrosts förskola i Mölndal som ett föredöme där man börjat använda bullerdämpande bordsskivor och golvmattor, bullerabsorbenter i tak och tassar på alla möbler.

Förskolorna har fördelen av att enklare kunna organisera om arbetet - som Morängatans förkola i Bagaregården gjort. Där delas barnen upp i mindre grupper. De leker mer med sina förskollärare och vistas längre tider ute. Så får man ner ljudnivåerna.

I skolorna är det däremot svårare att få det lugnt. Där måste man arbeta mer med ömnsesidig respekt av arbetsron och ta till fler tekniska lösningar, för klasstorlekarna kan lärarna oftast inte rå på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".