Vänstern kritiserar höjd lön och pension

Kommunalråden i Göteborg kan få både höjd lön och bättre pension. Nyligen beslutade en politisk majoritet att höja ingångslönen för kommunalråden med 10 000 kronor i månaden. Ett beslut som motiverades med att pensionerna samtidigt skulle försämras.
Men igår när pensionsvillkoren behandlades i kommunstyrelsen visade det sig att dom delvis blir bättre, vilket kritisaeras av vänsterpartiets kommunalråd i Göteborg, Eva Olofsson. Ett kommunalråd som slutar och som haft sitt uppdrag i nio år får idag full pension oavsett ålder. En generös bestämmelse som ska skärpas. För full pension ska krävas minst 12 års tjänstgöring och en ålder på minst 50 år. Den som är under 50 får ett avgångsvederlag på två årslöner. 50-årsgränsen vill den politiska majoriteten mjuka upp, men här kan man tala om försämrade pensionsvillkor, även om få berörs, dom som är kommunalråd idag drabbas inte. Samtidigt blir en annan pensionsbestämmelse mer generös mot dom som slutar, det gäller samordningen av pensionen med andra inkomster. Idag kan ett före detta kommunalråd tjäna 6000 kronor i månaden, utan att pensionen från kommunen alls påverkas. Den gränsen ska höjas till 10 500 i månaden. Kommunalrådens löner och pensioner avgörs av kommunfullmäktige nästa vecka
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".