Lokaler som denna blir färre nästa val.

Minskade möjligheter att poströsta

Det kommer att bli färre platser där det går att förtidsrösta inför höstens val.

Enligt valforskaren Henrik Oscarsson kan det komma att leda till ett lägre valdeltagande på tre till fyra procentenheter under valdetagandet som var 80 procent förra gången.

Minskade poströster skulle framför allt medföra att moderaterna får färre röster. Orsaken är att, enligt flera undersökningar, så är det fler moderater som förtidsröstar än socialdemokrater.

Ekot har ringt runt till 30 västsvenska kommuner. Där säger valansvariga vid tio olika kommuner, direkt att det kommer att bli färre platser för förtidsröstningen i år, en bild som också Sveriges kommuner och landsting har när det gäller hela landet, andra kommuner har inte bestämt sig

Posten har lagt ner flera postkontor, och nu försvinner också Svensk Kassa-service, från en del orter. Röstlokaler kommer det att bli i bibliotek, medborgarkontor och t.ex. kommunreceptioner.

I Munkedal i Bohuslän gick det att förtidsrösta vid dom fyra postkontoren vid förra valet, - i höst blir bara en plats - och det biblioteket i kommunhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".