"Kommunens ansvar att säkra poströstningen"

Kommunernas ansvar är stort för att se till att inte färre personer röstar i höstens val, säger vice statsminister Bosse Ringholm. I flera kommuner minskar antalet ställen att rösta, Göteborg går mot strömmen.

Bakgrunden är Ekots rapportering om att tio västsvenska kommuner redan nu säger, att det kommer att bli färre platser, jämfört med förra valet, där det går att förtidsrösta nu när förtidsröstningen inte längre är postens ansvar.

Valforskare menar att det kommer att synas i valdeltagandet.
- Kommunerna måste lyssna på larmrapporterna och säkerställa att det finns tirräckligt med ställen att rösta, samt att de är anpassade, säger vice statsminister Bosse Ringholm till ekot.

Men i Göteborg ökar antalet ställen där man kan förtidsrösta, uppger valnämndens ordförande Per Svensson för Västekot. Antalet röstställen har ökat från 25 förra valet till minst 35 på stadsdelsbibliotek , meborgarkontor och liknande.

I fem stadsdelar, där det tidigare inte gått att poströsta ,ska man nu kunna förtidsrösta. Det gäller Kärra, Älvsborg, Tynnered, Högsbo och Härlanda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".