Kirurg anmäld för att opererat patienter i onödan

En kirurg i Göteborg har anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Kirugen som driver en privat vårdklinik har i flera fall opererat patienter utan ha gjort tillräckliga förundersökninger. Dessutom har patienter opererats onödigt många gånger. Och hudförändringar som patienter haft har läkaren inte lämnat till analys.

Västra Götalandsregionen har polisanmält läkaren och hävdar att han tagit ut nästan 6 miljoner kronor för mycket de senaste fem åren. Det var efter den anmälan som Socialstyrelsen bestämde sig för att granska kirurgens verksamhet. 

Tjugo patientjournaler granskades och fjorton av dessa innehöll allvarliga brister. En man fick sin penis opererad 43 gånger, en kvinnas öron opererades 23 gånger, en annan kvinna fick sina åderbråck opererade 33 gånger.

Ingrepp där det i normala fall skulle räcka med en eller två operationer. I inget av fallen har kirurgen tagit reda på orsaken till patienternas besvär och han har heller inte skickat prover för analys efter operationerna.

Socialstyrelsen vill nu att mannen får en varning eller en erinran. Ett hårdare straff skulle vara att kirurgen mister sin legitimation. Men det är inte aktuellt i detta fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".