Jubel när Götheborg la till i Kapstaden

Ostindiefararen Götheborg anlände igår till Kapstaden i Sydafrika, halvvägs på sin väg mot Kina. En resa som har tagit fyra och en halv månad. Och glädjen var påtaglig när fartygskopian från 1700-talet äntligen hade lagt till.

En sjungande besättning som visade sin glädje för alla tillresta svenskar, turister och nyfikna sydafrikaner i Kapstadens hamn. Under det mäktiga Taffelberget, där bara en molnflik minde om dimman som legat tung och våt över havet. Götheborg dök upp som ett spökskepp ur dimman, in i hamnen där ett liknande skepp inte setts sedan slutet av 1700-talet. 

Nu seglas repliken av den ostindiefarare som sjönk i Göteborgs hamn 1745, av ett 70-tal frivilliga, som sover i hängkojer, klättrar i master och rår och drar handgjorda tampar som är tjocka som en normalarm.

Men nu stod Åsa Backman och de andra i besättningen vid relingen och såg solen spräcka upp dimman.
– Det kändes helt overkligt, vi var rörda allihopa, säger Åsa Backman.

Tal och sång och sydafrikanska flottans mässingsorkester mötte vid kajen, men sedan var det bara att sjunka ihop på däcket för Daniel Odenberg och dom andra.
– Det har varit ganska mycket jobb under seglingen, men helt fantastiskt, säger Daniel Odenberg.

Projektet Götheborg är unikt på så sätt, att ett historiskt skepp har byggts på gammalt sätt och är det första som verkligen seglar över öppna havet. Slutmålet är Kina, vars handel - då som nu - är eftertraktad. Och Kina har en hel stad byggts upp för att välkomna ostindiefararen. Och det blir kapten Peter Kaaling, som stod på kajen när fartyget la till, och som skall slutföra resan.
– Det känns fantastiskt, det är verkligen spännande, säger Peter Kaaling.  

Men först en vila efter fyra veckors storm, och byte av delar av besättningen, som kommer att sakna den tunga tjärdoften på däck. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".