Ligaledare i gemensam intervju med polis

Samma dag som Naserligans ledare ställdes inför rätta i Göteborg gick han ut i en gemensam intervju med förhörsledaren Ronald Bagge.

Det retade både advokat och åklagare: De visste inget i förväg.

Kammaråklagare Thomas Ahlstrand kom till säkerhetssalen i Göteborg på fredagen, där kraftigt beväpnad polis vaktade utanför, och skyndade fram till ligaledarens advokat Hans Gaestadius. I mycket irriterat tonfall sade han:

-Jag frånsäger mig allt ansvar för artikeln. Jag visste inget om den.

Det visste inte heller Hans Gaestadius som tycker att det var olämpligt att hans klient lät en journalist vara med vid ett kamratligt samtal med förhörsledaren före rättegången.

-Det är inte bra för hans sak, säger Gaestadius till TT.

-Hade han frågat mig innan hade han inte fått rådet att göra intervjun, säger han.

Artikeln det handlar om publicerades i Göteborgs-Posten och skildrar ett möte mellan ligaledaren och Ronald Bagge, chef för polisens särskilda grupp som utreder grov brottslighet.

Det är en väldigt god stämning dem emellan, vilket framgår även av utskrifter från förhören.

De träffades första gången i slutet av 80-talet efter att ligaledaren erkänt ett knivdåd. Av artikeln framgår att de känner en ömsesidig respekt för varandra.

Bagge säger till exempel till ligaledaren:

”Någon gång i framtiden ska vi träffas i en stillsam park och prata. Bara du och jag. Inga vittnen. Jag tar med mig lite whisky”.

”Ja, och jag tar med mig mina cigariller”, svarar ligaledaren.

Ligaledaren berättar att han skulle ha ringt Bagge när han var på väg hem till Sverige efter att ha varit efterlyst i ett och ett halvt år. I stället greps han i Köpenhamn av poliser från Göteborg som kände igen honom i en affär.

Han står åtalad för en rad grova brott, som han nekar till: grov utpressning, grovt häleri och misshandel. Det handlar om att han skulle ha styrt handel med stulna bilar och att bilhandlare tvingats förse honom och ligan med bilar.

Ronald Bagge bryr sig inte om åklagarens och advokatens reaktion på intervjun.

-Det skiter jag fullkomligt i. Jag går inte i någons ledband. Jag har aldrig under mina 38 år som polis dementerat ett uttalande och det gör jag inte nu heller, säger Bagge till TT.

Han medger att han och ligaledaren har ett särskilt förhållande och att de skrattar mycket under förhören.

-Vi börjar bli gamla bägge två och det är han som jag har känt längst.

-Brotten är inget att skratta åt, men skulle jag sitta här och vara döallvarlig dagarna i ända hade jag inte överlevt, säger Bagge.

Karin Olander/TT