Troligen inga åtgärder i Göteborg

Att fågelinfluensan nu nått Sverige kommer troligen inte innebära åtgärder i Västra Götaland. Det säger Länsveterinär Ingrid Eilertz till Västekot.

Att två fall av den aggressiva formen av fågelinfluensa har konstaterats i Sverige bekräftades i dag på en presskonferens med bland andra jordbruksminister Ann-Christine Nyqvist och Jordbruksverket.

Fåglarna hittades i Oskarshamn på ostkusten och enligt länsveterinär Ingrid Eilertz i Västra Götaland kommer inga åtgärder att vidtas i vårt län, förutom de som infördes för ett par veckor sedan. Då beslutades att tamfåglar ska hållas inne och att det i nödfall kan införas skydds- och övervakningszoner kring en hittad fågel, något som skett i dag kring Oskarshamn.

Det är Jordbruksverket som beslutar om åtgärder, och länsveterinärernas ansvar att samordna dem.

Socialstyrelsens smittskyddsexpert Anders Tegnell understryker att fågelinfluensan enbart smittar människor under mycket speciella omständigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista