Nya och antidemokratiska partier i kommunalvalet

Antalet antidemokratiska småpartier ökar. Några partier är helt nya. Det är två slutsatser att dra när det nu är klart vilka partier som ställer upp i höstens kommunalval.

De som deltar i göteborgs kommunalval i september är dels riksdagspartierna, och förutom dem: Feministiskt Initiativ, Framstegspartiet, Framtidspartiet Sverige, Kommunistiska partiet, Nationaldemokraterna, Pensionärspartiet Göteborg, och Sverigedemokraterna.

I förra valet 2002 blev många chockerade över sverigedemokraternas framgångar då man gick från 8 mandat till 49 i fullmäktige i 29 kommuner runt om i landet.

Folke Johansson, statsvetare vid göteborgs universitet som jobbar med kommunal demokrati, tror att de antidemokratiska partierna på högerkanten kommer att gå framåt även detta valet.

Men i Göteborg har de mer extrema partierna inte haft några nämnvärda framgångar.

Av de somdeltar i kommunalvalet är det framtidspartiet, och Feministiskt inititativ som deltar för första gången. Kommunistiska partiet har kandiderat tidigare val och också suttit i Göteborgs kommunfullmäktige. Det hette då KPMLR.

Att det för varje val blir fler och fler småpartier ser han som ett tecken på att väljarna är mer medvetna om sina valmöjligheter. Detta märks också på att fler röstar på olika partier i riksdagsvalet och kommunalvalet.