Misshandlade kvinnor ska lättare få bostad

Göteborgskvinnor som misshandlas av sina män ska inte behöva gå till socialen för att få en akutbostad.

Istället ska de snabbt kunna få en lägenhet via kommunens fastighetsnämnd.

Kvinnor som misshandlas av sina män tvingas ofta fly hemifrån, trots att de flesta anser att det är männen som borde flytta. I bostadsbristens Göteborg är det ett problem och utsatta kvinnor som får hjälp hos kvinnojourer blir ofta kvar där onödigt länge.

Att behöva vända sig till socialen för en bostad kan vara förnedrande, särskilt om det är första kontakten med socialen.

Därför menar kommunledningen att det behövs akutlägenheter från allmännyttan och privata värdar - vid sidan om socialens - och det ska nu fastighetsnämnden titta närmare på i samarbete med kvinnojourerna. Under ett halvår kan det handla om runt 15 misshandlade kvinnor som får lägenhet via socialkontoren, enligt en kontroll.

Folkpartiet i Göteborg har drivit på i frågan och vill också ha en haverikommission när våld i en familj leder till dödsfall.

Kommissionen skulle granska hur myndigheterna agerat och vilka varningssignaler som funnits. Forskning visar nämligen att i hälften av dödsfallen har det funnits en polisanmälan. Men styrande politiker i Göteborg anser att det i första hand är Rikskvinnocentrum i Uppsala som bör ta ställning till om det behövs en sån här kommission.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".