Den tillfälliga asyllagen upphör

Om några dagar upphör den tillfälliga asyllagen att gälla som ger människor en andra chans att få sitt ärende prövat.

Det är nu många som hört av sig till Migrationsverket sedan november då lagen trädde i kraft. Människor som tidigare fått avslag och hållit sig gömda.

I Västra Götaland har Migrationsverket hittills avgjort närmare 4 765 ärenden och över 70 procent har fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd. Många av dem barnfamiljer.

Men ingen har hittills behövt lämna landet så länge den tillfälliga asyllagen gäller. I 1210 fall har det blivit nej men många av dem har sökt igen.

På Migrationsverket Region Väst ligger närmare 3 000 ärenden på hög och för att hinna med dem har vi fått ända till slutet på juni på oss, säger beslutsfattare Birgitta Elfström på Sagåsen till Västekot.

Egentligen är den tillfälliga asyllagen ingen bra lag, tycker hon. Hon tycker att den bara bevisar att Sverige ibland varit för hård från början och inte fört en human och generös flyktingpolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".