Nazistsympati kan ge underkänt betyg

Elever med nazistiska och rasistiska åsikter kan bli underkända i Ytterbyskolan i Kungälv.

Orsaken är att ett tiotal av skolans elever sympatiserar med främlingsfientliga organisationer. Ändrar de sig inte riskerar de att att bli underkända i samhällskunskap.

För att komma till rätta med elever som sympatiserar med rasistiska och nazistiska organisationer, har ledningen för högstadiet på Ytterbyskolan i Kungälv, norr om Göteborg, bestämt att elever som inte ändrar sig, riskerar att bli underkända i samhällskunskap.

– Vi har yttrandefrihet och vi är noga med den, även på Ytterbyskolan. Men vi är väldigt noga med att man inte kränker andra. Vi på Ytterbyskolan anser att man måste kunna tillämpa de demokratiska grundreglerna för att ha nått målen för godkänt i samhällskunskap, säger Ann-Charlotte Brandberg, rektor på Ytterbyskolan.

Elever i riskzonen
På Ytterbyskolan går 670 elever. Skolledningen kallade för en tid sen, föräldrar till ett 50-tal elever till ett möte eftersom eleverna ansågs kunna finnas i riskzonen för att ha nazistiska eller rasistiska sympatier.

Ett tiotal av dem riskerar nu att bli underkända i samhällskunskap.

Skolverket tveksam
Men Skolverket är tveksam Ytterbyskolans agerande inför avslutningen av det här läsåret.

– Om läraren har undervisat i demokrati och demokratins principer och eleven visar att man förstår det, men ändå säger att jag tycker att diktatur skulle vara ett bättre styrelseskick, då kan det ju vara så att eleven har faktiska kunskaper i demokratins principer, men har en annan åsikt. Då är det kunskapen som ska beaktas vid betygssättningen, säger Ingegärd Hillborn, chefsjurist vid Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".