Sverige hjälpte nazisterna att göra företag "ariska"

Nazityskland försökte under andra världskriget förbjuda judar att arbeta i Sverige. Det säger en grupp forskare som i Göteborg idag presenterade nya rön om svenska företagskontakter med Tyskland under kriget.

Nazitysklands mål var att göra företagen ariska och till viss del lyckades dom. Trots det lät regeringen den så kallade ariseringen pågå ostört.  

– Man var rädd för att irritera tyskarna, man ville inte förstöra de handelspolitiska relationerna, säger Sven Nordlund, docent i ekonomisk historia i Umeå.

– Man gjorde avsteg från det nationella oberoendet – de judiska svenska medborgarna behandlades inte som övriga svenska medborgare, säger Sven Nordlund.

Det var tusentals företag och individer som drabbades i Sverige av tyskarnas försök att arisera Europa. Människor trakasserades och företag tvingades till exempel ta bort alla judar ur sina styrelser eller helt enkelt avskeda dem från företaget.

Men Sven Nordlund tycker inte att man ska fördöma alla som deltog i ariseringen, i alla fall inte innan man tänkt sig in i deras situation.

– Men samtidigt måste man betona att det fanns de som utnyttjade ariseringen för att skaffa sig fördelar och de måste man fördöma, säger Sven Nordlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".