Andreas Dahl, Helsingborg och Khari Stephenson, Gais i kamp om bollen. Foto: Björn Lindgren

Ribban stoppade Gais

Roland Nilssons Gais var nära nya friska allsvenska poäng, men ribban och Helsingborgs målvakt Daniel Andersson var i vägen.

Helsingborg vann med 1-0, målet inslaget i medvind före pausen.

Just den hårda blåsten som svepte in över Olympia från Öresund hade sin inverkan på spelet.

Gais hade den mot sig före pausen. Och en gammal försvarsräv som Roland Nilsson vet hur svårt det kan vara:

-Laget som har medvind skapar tryck och det gjorde Helsingborg i första halvlek. Blåsten ställer till oreda i försvarsspelet men jag tycker ändå att vi gör en godkänd insats. Vi klarade motvinden bättre än dom, sade Gais tränare.

Efter pausen var det medvind för Gais, bokstavligt och bildligt. De grönsvartrandiga tog över och skapade målchans på målchans.

Volley i ribban
Engelske frontfiguren James Keene tog sig fram till två jättelägen (Daniel Andersson klarade) och drog dessutom en volleykanon i ribban.

-Vi tog över både fysiskt och spelmässigt. Med marginalerna med oss så vänder vi matchen och vinner. Vi är ett lag som kommer att oroa många motståndare, sade Nilsson.

Så är det. Det finns inget av tjongande nykomling över Gais, som har både teknik, snabbhet och fysisk kraft i laget.

Hörnor i medvind
Helsingborg gjorde segermålet efter 25 minuter. Sekvensen som föregick 1-0 började med en hörna, bollen sköts bort men Helsingborgs mittfältare Andreas Dahl tog returen och sköt ett långskott som Olivier Karekezi styrde in.

Fredrik Svanbäck, som sköt hörnan, var senare nära att skruva in en hörnspark (med hjälp av medvinden) i mål. Bollen rensades bort på mållinjen av Gais högerback Daniel Blomgren.

Bo Harmby/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".