Världens renaste sopbil snart i bruk

Idag visades världens renaste dieselbil på Gustav Adolfs torg när Renova presenterade sin nyaste sopbil. Och bilens miljövänlighet kommer förhoppningsvis hålla måttet ett tag framöver.

– Chassit och motorn uppfyller de miljönormer som kommer 2009 så vi ligger långt fram, säger Roar Isaksen, Europachef på Volvo lastvagnar där sopbilen har utvecklats.

Noxutsläppen, alltså kväveoxidutsläppen, har mer än halverats i Volvos nya dieselmotor, och när EU succesivt nu skärper reningskraven på utsläpp, så klarar den 2009 års nivå.

Och den är lika ren som en gasbil. Dessutom är den snabbast i stan enligt Renovas verkstadschef Lars Thulin, tack vare den nya kranen. Kranen och komprimeringen gör att arbetet går snabbare och dessutom behöver bilen inte tömmas lika ofta, så den nya sopbilen gör samma arbete på sex och en halv timme som den gamla gör på åtta. Den sparar alltså två och en halv timme per arbetsdag.

Sist Peter Ekström, fordonsförare på Renova som presenterade en ny sopbil idag.

Reporter Karin Svenner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".