Vigselförättare hoppar av

Efter kraven på att borgerliga vigselförrättare måste vara villiga att även registrera partnerskap mellan homosexuella har tre vigselförrättare lämnat sina uppdrag i Västra Götaland.

En av de tre avhopparna är kommunalrådet i Mark, centerpartisten Lars-Olof Johansson, som slutar förrätta vigslar på grund av ”de ändrade förutsättningar som nu gäller för borgerliga vigselförrättare”.

De andra två som slutar, efter brev från länsstyrelsen om de nya krav som ställs, anger tidsbrist och ålder.

Västekot har talat med den ene, kommunfullmäktiges ordförande på Öckerö, moderaten Hans Taremark, som säger att han inte har nåt emot den nya ordningen, men att han nära sin pension vill lämna vissa uppdrag.

Efter beslut i riksdagen måste alla borgerliga vigselförrättare från den 15:e april stå till förfogande för registrering av partnerskap.

Ett 30-tal vigselförrättare fick nyligen brev från länsstyrelsen om det eftersom de stod listade bara för det ena av de två uppdragen.

Än så länge har alltså 3 av de 30 hoppat av.

I Västra Götaland finns idag drygt 220 personer, ofta politiker, som är tillgängliga för borgerlig vigsel och registrering av partnerskap.

Den tredje som lämnat uppdraget som vigselförrättare är Lars Thörn i Vänersborg, som anger ålder som skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".