1 av 2
Här dog Bobby enligt åklagaren. I huset i bakgrunden bodde mamman och sambon som nu är åtalade för mord. Foto: Calle Jismark
2 av 2
Stranden till Lovsjön var efter att kroppen hittats pryddd med kramdjur. I vaken i bakgrunden hittades Bobby. Foto: Calle Jismark

Mamma och sambo åtalas för pojkmord

Mamman till tioårige Bobby som hittades död och dumpad i en sjö och hennes sambo åtalades på tisdagen vid Eksjö tingsrätt för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död.

Åklagaren hävdar att paret någon gång i mitten av januari i mannens torp i Nässjötrakten gemensamt och i samförstånd har berövat den tioårige pojken livet.

De har tagit av pojken alla hans kläder, dragit honom utomhus, lagt honom på rygg i snön och skottat snö över Bobby.

Mamman har därefter satt sig grensle över pojken och hållit fast honom medan sambon trampat med en fot på pojkens bröstkorg. Pojken lämnades därefter utomhus under en längre tid.

Kraftigt nedkyld och vid sänkt medvetande togs han in i huset igen och tejpades fast vid en stol. De har även tejpat fast hans huvud ned mot ryggstödet på stolen.

Pojken tvingade sitta på detta sätt ett tag innan paret bar upp honom till hans säng där han lämnades ensam.

Elstängsel och stearin
Pojken har avlidit på grund så kallad aspiration, han har kvävts av maginnehåll som hamnat i lungorna på grund av den behandling som han utsattes för.

Både mamman och sambon åtalas också för brott mot griftefriden. Sedan pojken dött har de flyttat honom från boningshuset till ladugården där han under några dagar fick ligga insvept i en filt och några plastsäckar.

Paret gjorde sedan ett misslyckat försök att göra sig av med den döda kroppen under en resa till Norrköpingstrakten men tog efter det tillbaka kroppen till ladugården.

I slutet av januari var de vid Lovsjön söder om Jönköping och gjorde ett hål i isen med isborr och motorsåg. Dagen efter fraktade de kroppen till vaken och sänkte den där.

Slagen med vedträ
Paret misstänks också för olaga frihetsberövande och grovt olaga tvång riktat mot pojken. De ska bland annat vid två tillfällen ha tvingat ut pojken i fårhagen och tvingat honom komma i kontakt med det strömförande stängslet.

Flera gånger har han blivit utslängd i snön och slagen med vedträ. Paret har också droppat stearin från brinnande ljus över hans kropp när han varit fastbunden i en stol.

Det olaga tvånget består bland annat i att de har tvingat i honom sprit genom en tratt när han satt fasttejpad vid en stol.

Mammans uppgifter
Åklagaren bygger mycket av sitt åtal på mammans egna uppgifter i ett otal förhör.

Men både den 30-åriga mamman och hennes 39-årige sambo förnekar brott i nästan samtliga åtalspunkter. Den enda åtalspunkten som sambon erkänner, men mamman nekar till, är misstanken om grovt falsk larm. Åtalspunkten bygger naturligtvis på det faktum att paret anmälde pojken försvunnen från en parkeringsplats i Göteborg den 29 januari i år.

Trots en massiv sökinsats förblev han borta. Ganska snart misstänkte polisen att brott låg bakom försvinnandet. I samband med första häktningen av paret pekade mamman ut sjön söder om Jönköping där pojken sedan hittades död.

TT

Dramat dag för dag

Hösten 2005: Mamman och den tioårige handikappade sonen Bobby flyttar från Västsverige till mannens ensligt belägna gård i Nässjötrakten.

December 2005: Bobby anmäls sjuk till skolan.

29 januari 2006: Mamman och sambon anmäler till polisen att Bobby försvunnit från deras bil när de gick för att handla på en stormarknad i Bäckebol i Göteborg. En omfattande sökinsats med hundar, polisbåt, helikopter, polis, militär och frivilliga inleds.

2 februari: Det aktiva sökandet avbryts.

14 februari: Mamman och sambon grips i sin bostad och förs till Göteborg. De anhålls skäligen misstänkta för mord.

17 februari: Eksjö tingsrätt häktar paret på sannolika skäl misstänkta för mord. Båda nekar till brott och säger att Bobby dött av en olyckshändelse. Mamman har under resan från Göteborg till Eksjö pekat ut en plats i Lovsjön söder om Jönköping där pojkens kropps sänkts.

22 februari: Resultat från obduktionen visar att kroppen är den tioårige Bobby.

17 mars: Mannen omhäktas och misstänks även för grovt falskt larm, grov misshandel, grovt olaga tvång och olaga frihetsberövande.

31 mars: Polisen kräver att paret betalar kostnaden för den onödiga sökinsatsen, 343 000 kronor.

2 maj: Åtal.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".