Dags för rättegång i fallet Bobby

Idag inleds rättegången mot den dödade 10-årige pojken Bobbys mamma och hennes sambo i Eksjö tingsrätt. De båda står åtalade för att under tortyrliknade former ha tagit livet av pojken, men ingen av dem vill ta på sig skulden.

Det är en av de mest uppmärksammade rättegångarna någonsin som klockan nio nu på morgonen tar sin början i Eksjö tingsrätt. Bobbys öde har upprört många svenskar, och intresset från framför allt media är mycket stort. Även säkerheten har skärpts med hjälp av inhyrda vakter och poliser.

På de anklagades bänk sitter Bobbys mamma och hennes sambo, misstänkta för att ha tagit livet av den handikappade pojken på ett ofattbart grymt och utdraget sätt. Enligt åtalet har dom dessutom kränkt och misshandlat pojken på olika sätt under en lång tid innan han dog någon gång i mitten av januari hemma på gården i Malmbäckstrakten och slutligen dumpades i en vak i Lovsjön söder om Jönköping.

Nästan omedelbart efter att paret rapporterat Bobby som försvunnen vid ett köpcentrum i Göteborg, fattade polisen misstankar om att historien inte stämde. I långa förhör med föräldrarna prövas alla detaljer och även hemmet i Småland söks igenom av polis. En bidragande orsak till att polisen så snabbt fattade misstankar var att mannen tidigare dömts för våldsbrott, men riktigt svar på varför det hela skedde har inte åklagaren kunnat ge svar på. Mamman säger i ett förhör att Bobby gick dem på nerverna och det är just mammans berättelse i den 2000 sidor tjocka utredningen som tillsammans med teknisk besvining ligger bakom åtalet.

Även om de båda åtalade medger flera faktiska förjhållanden som falsklarmet om pojken försvinnande och dumpandet av liket, så är det ingen av dem som vill ta på sig ansvaret. Mamman säger i förhören att hon känt sig tvingad och hotad att delta av sambon, medan han inte säger sig ha använt våld mot pojken, utan snarare kastar misstankarna på mamman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista