Polis nekades använda tårgas

Nu ska det utredas om det var fel av en polischef att neka ett befäl att använda tårgas vid ett gripande av en narkotikapåverkad man.
Det var i april som ett polisbefäl vid piketen i Göteborg begärde att få använda tårgas vid gripandet av en ghb-påverkan man. Mannen hade förskansat sig i en lägenhet på Marklandsgatan i Göteborg där han misshandlat sin mor och sin syster. Polischefen nekade poliserna att använda tårgas med hänvisning till att det skulle bli för dyrt att sanera lägenheten. I en skrivelse riktar befälet skarp kritik mot beslutet som innebar att polismän på plats tvingades ta stora personliga risker. Mannen var enligt polisen så påverkad av droger att han var totalt okänslig för smärta. Flera polismän skadades under gripandet, två av dem slogs med bordsben i huvudet och en träffades i ansiktet av ett metallföremål. Polisens huvudskyddsombud Anders Carlsson har anmält händelsen. Så här får det inte gå till, att en polischef väger in ekonomiska skäl och inte funderar över vad det kostar i form av personskador, säger han till Västekot. Det blir arbetsmiljöinspektionen som ska utreda om det handlar om ett arbetsmiljöbrott. Polismyndigheten ska nu betala 30 000 kronor i ersättning för sanering, eftersom polisen använde brandsläckare vid gripandet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".