F d GP-chef fick fängelse för bokföringsbrott

Den före detta chefen vid Göteborgs-Posten fälldes idag av Varbergs tingsrätt för bland annat bokföringsbrott och skattebedrägeri. Brotten bedöms som grova och straffet för chefen blev fängelse i fyra år - för att han lurat till sig över 19 miljoner kronor.
Den 47-årige mannen var en gång fastighetschef på Göteborgs-Posten. I korthet går det nu dömda brottet ut på att mannen skickade räkningar för olika former av brandskyddsarbete genom olika bolag till GP på cirka 19 miljoner kronor, utan att något jobb blivit gjort för pengarna. Fakturor som han emellanåt själv i egenskap av chef godkände - ibland godkände GPs före detta ekonomidirektör fakturorna. Bedrägerierna pågick fram till 1995, då mannen tvingades lämna tidningen. När Göteborgs-Posten upptäckte bedrägeriet ville företaget inte polisanmäla mannen då dom trodde att det bara handlade om en miljon kronor och bedömde att det inte fanns någon möjlighet att få tillbaka de försnillade pengarna. GP valde att enbart sparka fastighetschefen. Det är istället ekobrottspolisen i Halland som drivit fallet mot den förre fastighetschefen för grovt bokföringsbrott, skattebedrägeri och skattebrott då hans företag gick i konkurs. Mannen dömdes alltså till 4 års fängelse för bokföringsbrott, som också inkluderar grovt skattebedrägeri och grovt skattebrott. 47-åringen hade inte heller deklarerat för inkomster på över sju miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".