Fängelse efter brandattentat mot krögare

Krögarparet på Hisingen pressades på pengar men vågade vittna mot utpressarna. Då sattes deras bil i brand.

På fredagen dömdes en man för inblandning i brandattentatet.

Den 21-årige göteborgaren döms för medhjälp till grovt övergrepp i rättssak till två års fängelse. Hans dom gäller även andra brott.

Också två andra män, 24 och 21 år gamla, var åtalade för att ha försökt skrämma krögarparet. Men de frias från de misstankarna.

24-åringen, som frias helt, är son till en av de män som dömdes för utpressning av krögarparet. 24-åringen hade därför ett motiv för att vilja skrämma paret ansåg åklagaren som hade åtalat honom för anstiftan till grovt övergrepp i rättssak.

Göteborgs tingsrätt konstaterar att någon eller några i kretsen kring det kriminella nätverket Bandidos i julhelgen satte eld på krögarparets bil. Men åklagaren har inte kunnat styrka att två av männen varit inblandade. Därför frias de.

Det är inte klarlagt att den nu dömde 21-åringen verkligen satte eld på bilen, menar domstolen. Han döms därför för medhjälp.

Rätten var dock inte enig. Rättens ordförande ville fria även den 21-åring som fälldes. En av nämndemännen ville fälla alla tre för inblandning i attentatet.

Den fällde 21-åringen döms också att betala skadestånd till krögarparet med nästan 250 000 kronor.

Annika Hansson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista