Bostadsbrist efter nya asyllagen skapar problem

Drygt ett tusen flyktingar som under de senaste månaderna fått uppehållstillstånd till följd av den nya asyllagen saknar riktig bostad.

De trängs hos släktingar eller tvingas betala ockerhyror för att få tak över huvudet.

Saliba Marawgeh som jobbar på socialkontoret i Hjällbo kallar bostadsbristen en tickande bomb som kommer att brisera om ingenting görs.

- Idag har vi stor vandalisering i området. Hjällbo tål inte 70 inneboende familjer. Det sliter på familjer, barnen far illa och det som oroar mig är att dessa barn kommer att hamna i kriminalitet, säger Saliba Marawgeh.

Ytterligare bostadsbrist
Kommunen räknar med att ytterligare 1000 gömda flyktingar kommer få uppehållstillstånd före årskiftet och därmed rätt att bosätta sig i Göteborg .

Men bostadsfrågan får de lösa själv säger Pia Borg som jobbar med flyktingsmottaggandet på stadskansliet.

- När det gäller boende så har inte kommunen något ansvar för att ordna lägenhet för de människor som väljer att bosätta sig i Göteborg. Det är ett ansvar som vilar på individen, säger Pia Borg.

Efterlyser tvångsmedel
Flyktingfamiljerna kan alltså inte räkna med att kommunen hjälper dem att lösa bostadsfrågan samtidigt som de har rätt att bosätta sig var de vill.

Det skulle vara bättre att den rätten togs bort så att flyktingar skulle vara tvungna att flytta till kommuner där det finns gott om bostäder tycker Saliba Marawgeh.

- Ibland måste man kanske använda tvångsmedel när det inte finns lägenheter i Göteborg, säger Saliba Marawghe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista