I gatuarbeten i Göteborg används ofta kinesisk sten. Så är det bland annat vid hållplatserna vid Götaplatsen. Arkivbild: Fredrik Persson

Kinesisk sten stoppas i Göteborg

Efter Sveriges Radios rapportering om dom urusla arbetsvillkoren i kinesisk stenindustri skärper nu Göteborgs Stad riktlinjerna för sina inköp och köper i första hand sten från Sverige.

I gatuarbeten i Göteborg används ofta kinesisk sten, som nu när hållplatser anpassas för funktionshindrade och nya busstyper. Så är det på Götaplatsen, bland annat, och Vägverket har använt kinesisk sten i Götatunneln som nästan är klar.

Häromveckan avslöjade P1-programmet Kaliber arbetsvillkoren i kinesisk stentillverkning. Miljontals kineser har drabbats av stendammslunga, silikos bla i stenindustrin eftersom andningsskydd inte används. Det är många svenska kommuner och byggjättar som använder stenen.

Nu stoppar Göteborg och även Uppsala kommun kinesisk sten och liknande krav ställs på flera håll i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista