Sahlgrenskas hudklinik kapade köerna

På många platser i landet är väntetiderna inom vården ett stort problem men det finns kliniker som helt fått bort sin kölista, utan att det kostat en enda krona.

Hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg raderade kön på 3 000 patienter helt.

Trycket på hudkliniken är stort. I slutet av 2004 var 3 000 patienter uppsatta på väntelista för att få träffa en specialist för till exempel olika slags eksem, utslag och kanske acne. I värsta fall kunde en patient få vänta i tre år.

I praktiken har arbetsschema för läkare och annan personal lagts om med betydligt hårdare styrning av ledigheter och fortbildning. De remisser som kommer varje dag med posten bedöms nu bara av tre hudspecialister för att bedömningarna ska vara så lika som möjligt. Tidigare granskade nästan alla hudläkare remisser.

Det innebär att vissa patienter inte bedöms behöva träffa en specialist, utan det räcker att få hjälp av en vanlig distriktsläkare. Därför har antalet patienter minskat.

Ett halvårs jobb
På hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset tog det ett halvår att få bort den 3 000 personer långa kön som fanns i början av 2005. Det utan att det har kostat några extra pengar.

Intresset för hudklinikens arbete, som skedde med hjälp av en forskare från Chalmers tekniska högskola, är mycket stort. Många andra kliniker hör av sig säger verksamhetschefen Ing-Marie Bergbrant.

– Det blir ju många patienter här och var. Alla fick jobba hårdare under en period, men tacken får man efteråt, för patienterna som kommer till oss nu har inte väntat så länge, och då går besöken mycket smidigare, besvären är färska och patienterna nöjdare, säger Ing-Marie Bergbrant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista