Upphandlingsmiss försenar renovering av Sahlgrenska

Nu ges nytt klartecken för att sätta igång med bygget av ett nytt hus på Sahlgrenska. I vintras stoppade Länsrätten upphandlingen efter att Regionen anklagats för partiskhet. Men nu är nytt kontrakt skrivet – med samma byggfirma som tidigare, men ett halvår försenat. Missen i upphandlingen har också givit konsekvenser för en mer omfattande renovering av Sahlgrenska.

– Det har inneburit att vi fått en förskjutning i sluttiden för upprustningen av hela området, men vi är ändå väldigt glada att kommit igång, säger Lennart Ring är planeringschef på Sahlgrenska. 

Det var i vintras som Sahlgrenskas upphandling av bygget av ett nytt hus med 300 vårdplatser stoppades av Länsrätten.

Efter att Peab först fått kontraktet, överklagades upphandlingen av konkurrenten Skanska, som menade att regionens fastighetsbolag Västfastigheter inte varit neutralt i sin upphandling. Detta genom att man låtit Peab komplettera sitt anbud i efterhand.

Och Länsrätten gav Skanska rätt. När nu upphandlingsproceduren gjorts om gick slutbudet till Peab, återigen.

Att upphandlingen underkändes innebar inte bara att det nya huset med 300 vårdplatser nu blir försenat - bygget ses som en grundbult i en omfattande renovering av sjukhusområdet - något som nu också blir försenat på grund av den ogiltiga upphandlingen.

Men Lennart Ring vill inte lägga skulden på Västfastigheter som skötte affären.

– Jag kan inte klandra dem, de har gjort ett kompetent jobb. Att sedan regelverket är som det är, det är beklagligt. Vi har en mycket komplicerad upphandlingslag, säger Lennart Ring.

Det nya huset beräknas kunna tas i bruk 2009 och 2012 ska den mer omfattande renoveringen av Sahlgrenska vara klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".