Göteborgsskola först ut i nytt lärlingssystem

Den fristående skolan Göteborgs Praktiska Gymnasium blir pilotskola för det nya lärlingssystemet som ska sjösättas över hela landet i höst. Skolan utsågs av regeringen idag som en av sex pilotskolor landet runt.

Skolan har idag 130 elever i olika lärlingsutbildningar. En av eleverna är Samuel Nykvist som utbildar sig till elinstallatör.

– Tre dagar praktik på praktik, en dag karaktärs ämnen och en dag kärnämnen. På praktiken gör jag i princip allt som en vanlig elektriker gör, säger Samuel Nykvist.

Nästa höst ska ett lärlingssystem finnas över hela landet och regeringen hoppas att senare kommer minst tio procent av eleverna vid yrkesutbildningar att finnas inom lärlingsutbildningen.

Göteborgs Praktiska Gymnasium är en fristående skola och ingår i en större utbildningskoncern och dess utbildningschef Claus Forum blev förstås glad för att regeringen gör skolan till en pilotskola för det kommande lärlingssystemet.

– Det är jätteroligt. Vi ser det som en utmärkelse, men det mest intressanta är att kunna fortsätta och ta våra erfarenheter ut i skolsverige, säger Claus Forum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista