Ledande muslimer i Göteborg blev kränkta av Muhammed-bilderna

Ledande muslimer i Göteborg blev överlag kränkta av Muhammed-bilderna. Det visar en undersökning som kommunen publicerar inom kort.

Samtliga 35 registrerade muslimska föreningar i Göteborg har kontaktats av kommunens enhet för mångkulturell utveckling. Samtal med representanter för 13 föreningar i februari-mars visar att de överlag ser karikatyrerna i en dansk tidning som kränkande och som ett missbruk av yttrandefriheten.

Företrädarna - huvudsakligen sunnimuslimer - är kritiska till mediafokuseringen på extrema gruppers våld efter publiceringarna. Våldet betraktar de som ”oislamskt” och det får enligt dem alla muslimer att felaktigt framstå som fundamentalister.

Göteborgsföreträdarna är nu rädda att antimuslimska stämningar förstärks i Sverige.

Katarina Högfeldt som har gjort undersökningen säger till Västekot att det ändå finns olika uppfattningar om huruvida yttrandefriheten bör begränsas. Det finns exempelvis de som anser att det var fel av regeringen att stoppa Sverigedemokraternas nätpublicering av Muhammed-bilderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista