(v) vill höja förskollärarlöner i Göteborg

Vänsterpartiet vill satsa 40 miljoner kronor på att höja förskollärarlöner i Göteborg.

Pengar kan tas bland annat från planerat vägunderhåll, menar Marie Lindén, förstanamn för vänsterpartiet i en av Göteborgs valkretsar.

Partiet anser att förskollärarna har ca 1.000 kr för lite i månaden och vill satsa 40 miljoner kronor på fortsatt låglönesatsning. Men det är partiet ensamt om - socialdemokraterna sa nyligen att man just nu är nöjd med satsningen som gjorts på låglönegrupper.

Och där finns problemet med vänsterpartibudgeten. Det finns redan en majoritetsbudget för nästa år som är godkänd efter förhandlingar och förslagen idag kan i bästa fall finnas med 2008.

Det gäller även v-förslaget att skolungdom ska få köpa tilläggskort i kollektivtrafiken för halva priset, en reform som kostar 20 miljoner kronor.

Så när vänsterpartiet hotar med att ta 25 miljoner kronor från lappningen av gatunätet för 50 miljoner så är det ett ganska tomt hot. Om den rödgröna majoriteten får fortsatt förtroende efter valet ligger de 50 miljonerna fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".