Låg kunskap om trafficking i länet

Nu ska myndigheterna i Västra Götaland lära sig mer om så kallad trafficking, eller människohandel, där främst kvinnor från fattiga länder ”säljs” till till exempel Sverige för att prostituera sig. Eftersom det finns för lite kunskap om det här får många av flickorna aldrig någon hjälp.

Enligt Simone Lindsten, jämställdhetsexpert och ordförande i länsstyrelsens samverkansgrupp mot trafficking, är det först i efterhand många myndighetspersoner förstår att de varit i kontakt med traffickingoffer. 

– De berättar att ”jo, vi har nog haft kontakt med ett antal sådana här fall men vi viste inte att det handlade om detta”, berättar Simone Lindsten.

En av de saker man som svensk myndighetspersonal behöver lära sig är att samarbeta mer med kyrkan och frivilligorganisationer.

– I många länder som de här flickorna kommer ifrån finns ingen organiserad socialtjänst, där är det kyrkan och frivilligorganisationer som tillhandahåller de tjänsterna. Därför är det jätteviktigt för oss att samarbeta med de organisationerna, säger Simone Lindsten, jämställdhetsexpert på länsstyrelsen i Västra Götaland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".