Försäkringskassan vill täta luckan mellan stolarna

Många människor kommer i kläm i socialförsäkringssystemet. Men i framtiden ska det vara närapå omöjligt att hamna i tomrummet mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

– I fortsättningen kommer vi, när vi bedömer att en försäkrad inte har rätt att fortsätta med sin sjukskrivning, erbjuda den att vara med och träffa arbetsförmedlingen och diskutera detta om den försäkrade saknar arbetsgivare, säger Svante Jonsson, biträdande försäkringsdirektör vid Försäkringskassan i Västra Götaland.

Framförallt har de som fått besked att de är tillräckligt friska för att arbeta av Försäkringskassan, men alldeles för sjuka enligt arbetsförmedlingen drabbats, eftersom de inte fått någon ersättning. Men Försäkringskassan hävdar att när de drar in sjukpenningen ska även det vara samtal med en eventuell arbetsgivare. Och det finns en förklaring till att försäkringskassans handläggning upplevs som mycket tuffare numer.

– Försäkringskassans personal minskade i slutet på 90-talet och samtidigt dubblades antalet utbetalningar. Det beroende på att vi inte hade möjlighet att pröva varje ärende på det sätt lagen kräver, säger Svante Jonsson.  

– Efter hand har allmänheten vant sig vid att få ersättning vid situationer när man egentligen inte har rätt till det, säger Svante Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".