Östra Hisingen tiodubblar sin befolkning på 20 år

Nu inledds det stora arbetet med att bygga ut Östra Hisingen.

Om 20 år räknar stadsbyggnadskontoret med att området kan ha fått så mycket som runt 100 000 nya invånare.

Idag bor det cirka 10 000 på Östra Hisingen.

Först ut att detaljplaneras är Hisings Kärra.

För tre år sedan kunde Västekot för första gången berätta om dom gigantiska nybyggnadsplanerna för Östra Hisingen.

Det som idag mestadels är gammalt bondeland och grönskande villaområden kan om ett tjogotal år ha förvandlats till en samanhängande stadsbebyggelse från Hisings Backa till Kungälv med så mycket som 100 000 invånare.

Nu på tisdag väntas Göteborgs byggnadsnämnd ta ett första steg i utbyggnaden genom att stadsbyggnadskontoret får i uppdrag att ställa ut en sk fördjupad översiktsplan över Hisings Kärra.

I Kärra planeras för drygt 10 000 nya bostäder vilket skulle innebära 20 till 25 tusen nya Kärrabor. Idag bor det drygt 6 000 i Kärra. I planerna talas om en blandstad med handel och olika verksamheter. Höjden på husen ska bara i undantagsfall övertiga 3-4 våningar.

Men både för Kärra och dom andra stadsdelarna Gerrebacka, Skogome, Säve och Rödbo så krävs det stora kommunala och regionala satsningar på nya gator och vägar, samt en pendeltågslinje från centrala Göteborg och norrut genom Kungälv.

När Östra Hisingen byggs ut ska snabba förbindelser ske både med E6:an men också med Tingstads och Matrieholmstunneln under Göta Älv.

Även anslutning till Västlänkens framtida dragning på Hisingssidan finns med i planerna för det nya Östra Hisingen.

Befolkningsmässigt kan hela Hisingen om 20 till 30 år ha en lika stor befolkning som Malmö, d.v.s runt en kvarts miljon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".