Fler restauranger i Göteborg varslas om blockad

Nu trappar hotell och restaurangfacket upp striden om att restauranger ska teckna kollektivavtal. Ytterligare tre restauranger i centrala Göteborg varslas nu om blockad.

Det handlar om ett 20-tal restauranger längs Linnégatan som ska förmås att teckna kollektivavtal. Redan tidigare har hotell och restaurangfacket i en liknande aktion lyckats få de allra flesta krögare kring Avenyn att sluta avtal med facket.

Allt för att få bukt med svarta löner och dåliga villkor, som obefintliga försäkringar. Det finns, enligt restaurangfacket exempel på svarta löner på 50 kronor i timmen. Och konkurrensen mellan restaurangerna ska var sund, menar facket - ingen ska konkurrera ut någon annan med dåliga löner och villkor.

Därför har facket satt press på restaurangerna - en krog har redan varslats om blockad tills måndag nästa vecka. Då strejkar de anställda som är medlemmar, flygblad delas ut till gäster och andra fackföreningar inom LO-kollektivet ställer upp på sympatiblockad för att kunna stänga av mat- och ölleveranser, hämtning av sopor.

Sex restauranger av de runt 20 restaurangerna, som det nu gäller, har redan skrivit avtal med facket och en sjunde är på väg - säger ombudsman Dan Fransson på Hotell och Restaurangfacket till Radio Göteborg.

Men ytterligare varsel väntar alltså - ytterligare tre restauranger varslas från den 15 juni om blockad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".