Regionen anlitar vårdbolag ägt av kritiserad regim

Det privata vårdföretaget Carema som driver ett antal vårdcentraler och vårdboende på avtal med Västra Götalandsregionen, bland annat i Mölndal, Partille och på Orust, ägs delvis av den hårt kritiserade regimen i Singapore.

Jan-Åke Simonsson är socialdemokrat och sitter med i regionens hälso- och sjukvårdsutskott och han kände inte till att ett Singaporeägt bolag äger Carema.

– Det här väcker givetvis frågan om hur vi på olika sätt ska följa upp ägarförändringar under avtalsperioden. Givetvis vill vi ha ett etiskt förhållningssätt med dem entreprenörer som vi har vårdavtal med, säger Jan-Åke Simonsson.

Utrikesdepartementet kritisierar Singapore för inskränkningar i demokratin, yttrande och pressfrihet och också att döds- och spöstraff är vanligt förekommande. 

Carema ägs till 17 procent av Singaporiska staten och regionen har avtal med Carema med ett antal vårdcentraler och äldreoende.

Att den hårt kritiserade regimen i Singapore är delägare i vårdföretaget Carema är en bra ägarmodell. Det säger Caremas VD Peter Weiderman.

Men han vill samtidigt inte närmare kommentera bolagets ägare.

– Ägarfrågor väljer vi att kommentera via våra ägare, säger Peter Weiderman.

Är du orolig för att era nuvarande avtal med landsting och regioner kommer att ifrågasättas nu?

– Vi utgår ifrån att våra uppdragsgivare ska uppskatta den modell med riskkapitalpengar som allokeras via kompetenta riskkapitalbolag – det är en bra ägarform, säger Peter Weiderman.

Spelar det någon roll att pengarna kommer från en regim som är väldigt kritiserad?

– Det är en kommentar som du står för, vi väljer att inte kommentera det, säger Peter Weiderman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".