Göteborg riskerar kritik från JO

Göteborgs Stad riskerar kritik från Justitieombudsmannen, JO, för hur klagomål hanterats kring Kindes båtvarv i Brottkärr i södra Göteborg.

I 20 år har Kindes Båtvarv vid Stora Amundön använt kommunens parkeringsplats för uppställning av fritidsbåtar. Varvet har tagit betalt av båtägare, men har inte haft något hyresavtal eller annat avtal med markägaren kommunen. Det här uppmärksammade Västekot förra året och kommunen beslutade därefter att legalisera verksamheten i ett hyresavtal.

Men ett 60-tal grannar till varvet motsätter sig uppställningen av båtar och en av grannarna ställde under förra årets turer kritiska frågor per e-post till kommunen. Först efter tre månader och en påminnelse började ansvariga i kommunen svara på frågorna.

Göteborgs Stad har tidigare fått kritik av JO för långsam handläggning i kontakter med allmänheten och tre månader är i de här sammanhangen lång tid, medger kommunledningen. En månad borde räcka, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson.

– Merparten kan besvaras inom en månad, men det beror på karaktären. Vi ska inte gömma oss, vi är till för Göteborgarna, säger Göran Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".