Sex åtalas i rekordstor knarkhärva

En natt i november gick den lilla motorbåten från Marstrand till Danmark för att hämta 400 kilo narkotika. Men polisen hade båten under uppsikt, och slog till i Skagens hamn.

Eftersom narkotikapartiet anses ha varit på väg till Sverige, alla de gripna bor i Västra Götaland och svensk polis har lett spaningen, förlades rättsprocessen till Göteborgs tingsrätt.

På måndagen åtalades fem män för grovt narkotikabrott. Två av dem, en 33-årig svensk och en 45-årig norrman, utpekas av åklagaren som organisatörer. Båda är bosatta i Bohuslän och tidigare straffade.

En sjätte man, som är islänning, åtalas för medhjälp till grovt narkotikabrott. Övriga fyra är svenskar.

Omlastning
Enligt polisen i Göteborg är knarkbeslaget totalt räknat det största som utretts i Sverige. Partiet som skulle lastas från en skåpbil till den åtta meter långa motorbåten i Skagens hamn bestod av 121 kilo amfetamin, 194 kilo cannabis, och över 700 000 tabletter av det narkotikaklassade ämnet flunitrazepam, som används för framställning av rohypnol.

Det sammanlagda värdet har uppskattats till omkring 100 miljoner kronor vid försäljning ”på gatan”.

Enligt kammaråklagare Kristina Ehrenborg Staffas har ingen av de åtalade erkänt narkotikabrott.

-De nekar. En del vill överhuvudtaget inte yttra sig om någonting, säger Ehrenborg Staffas till TT.

Besättning på två
Polisen hade fått flera tips om knarkhanteringen under hösten. Spaning bedrevs från flera länder. I förundersökningen till åtalet ingår en omfattande kartläggning av mobiltelefontrafik, både vanliga samtal och sms.

Enligt åklagaren köptes båten på en bensinmack utanför Stenungsund i början av november. Natten till 16 november gick färden över Skagerrak, med två man ombord. Vid halv sex-tiden på morgonen var båten framme i Skagens hamn. Strax därefter kom en tredje man dit från Frederikshamn, i en skåpbil fullastad med narkotika. Vid halv sju-tiden greps trion av dansk polis.

Tio år
Den 45-årige norrmannen greps samma dag i Oslo. Han väntade på att avtjäna 14 års fängelse för narkotikabrott i sitt hemland. Domen, som gavs i september, hade inte vunnit laga kraft.

-Han förnekar all kännedom om detta, även om han känner till några av de medåtalade, säger hans advokat Anders Munck till TT.

Den 33-årige mannen greps i Sverige dagen efter tillslaget i Skagen.

-Vi vet inte riktigt var narkotikan skulle säljas. Vi vet inte heller varifrån den kom. Möjligen Tyskland eller Holland, säger Kristina Ehrenborg Staffas.

-Brottet är så stort att det slår i taket för straffskalan, som är tio års fängelse, flera gånger om, framhåller åklagaren.

Rättegången inleds den 15 juni och avslutas nästan en månad senare.

Micke Larsson/TT

Fakta: Knarkbeslag

Under 2005 beslagtogs i Sverige 304 kilo amfetamin, 834 kilo cannabis, samt mindre mängder kokain, opium och heroin.

Beslagen av amfetamin har ökat kraftigt under 2000-talet. De största görs vid Öresundsbron.

Amfetamin är ett syntetiskt centralstimulerande medel. Det är ett pulver som blandas ut med vätska, för att sedan drickas eller injiceras. Det kan ge ”kickar” i form av stärkt självförtroende och sexualdrift.

Amfetamin ger kraftiga biverkningar, bland andra aggressivitet, ångest, psykoser, hjärtbesvär, muskelryckningar, tandskador och på sikt minskad sexualdrift.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".