Göteborg klarar inte miljökvalitetsnormer

Från och med i år ska nya miljökvalitetsnormer driva på att göteborgsluften förbättras, men kommunen klarar inte normerna.

Högsta kommunledningen anser att ansvaret till stor del är statens och efterlyser pengar till trafiklösningar i Göteborg.

Det finns goda medicinska skäl att minska halterna av hälsoskadliga partiklar och kväveoxider i göteborgsluften - det kan bokstavligen rädda hundratals liv varje år.

Men för att klara miljökvalitetsnormerna kan det krävas radikala åtgärder som hindrar industrins, hamnens och småföretagens utveckling och näringslivet i Göteborg kan därmed få sämre konkurrensläge.

Socialdemokraten Göran Johansson efterlyser en helhetssyn. Om staten driver igenom tuffa normer fyra år före övriga EU bör staten också skjuta till pengar till nödvändiga trafiksatsningar för att minska utsläppen, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".