RFV ser över råden till försäkringskassorna

Riksförsäkringsverket, RFV, måste se över sina allmänna råd till försäkringskassorna när det gäller att kräva tillbaka pengar som betalats ut felaktigt. Bakgrunden är att Försäkringskassan tillämpar olika regler i landet.
Flera kassor väljer att efterskänka större summor än de 300 kronor som RFV rekommenderar.I Västra Götaland och i Stockholm efterskänker försäkringskassan belopp på upp till 1000 kronor. Den tillförordnade chefen för socialförsäkringar på Socialdepartementet,Bengt Sibbmark säger till Västekot att han förväntar sig att tillsynsmyndigheten RFV snarast ser till att reglerna tillämpas lika över hela landet. Juristen Mia Hjortsen på RFV ska nu göra översyn av de allmänna råden till försäkringskassorna och fundera på om gränsen för återbetalningsbeloppet ska höjas. Hon ska också ska undersöka varför kassorna tillämpar reglena så olika och se vad som ska göras för att de följs lika över hela landet. Senast sista oktober ska det vara klart.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".