Fritidskort för tjejer är inte diskriminering

Det är inte könsdiskriminering att sälja ett träningskort som endast ger rabatt för tjejer.

Det beslutet har jämställdhetsombudsmannen JÄMO kommit fram till och friar därmed Göteborgs Stad som anmälts för könsdiskriminering.

Tjejkortet som det kallas har sålts i Göteborgs västra stadsdelar. Det handlar om ett läsårsbaserat rabattkort som kostar 50 kronor och som gett tjejer från 13 år möjlighet att prova på en mängd olika fritidsaktiviteter.

Syftet har varit utjämna könsskillnaderna och locka tjejer till fritidsverksamheter som domineras av killar.

Men just eftersom kortet är till för tjejer har det uppfattats som diskriminerande och förra året anmäldes satsningen av en kille som nekats köpa kortet.

I sitt beslut kommer Jämo fram till att Göteborg i och med Tjejkortet visserligen gör skillnad på flickor och pojkar, men att satsningen är en lämplig åtgård för att förbättra jämställdheten när det gäller flickor och pojkars fritidsvanor.

I lagen om förbud mot könsdiskriminering finns det ett visst utrymme för positiv särbehandling och det är den delen Jäno lutar sig mot när de friar Göteborgs stad.

Att sträva mot jämställdhet i fritidsverksamheten ses som ett berättigat mål och därför är det ingen könsdiskrimering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".