Sportbarer kan krävas på matchavgift

Tingsrätten i Stockholm beslutade på onsdagen att TV 4 sannolikt har rätt att kräva avgifter från de sportbarer som visar VM-matcher.

-Jag tycker att det i alla delar är en bra dom. Vi har inget annat mål än att fotbolls-VM ska visas och att alla ska kunna se. Vi måste bara få ersättning för de kostnader vi har, säger Göran Ellung, kommunikationsdirektör på TV 4.

Däremot utfärdar tingsrätten inget förbud mot att visa matcherna för de krogar som inte har betalat in avgiften. Anledning är att det rör sig om så små ekonomiska värden för TV 4, medan konsekvenserna av ett sådant beslut skulle bli omfattande för enskilda barer.

Det blir därmed upp till TV 4 att på nytt förhandla med de aktuella krogarna. Eller, om de inte kommer överens, stämma dem för uteblivna avgifter.

Onsdagens beslut gällde två sportbarer, belägna i centralstationen i Stockholm respektive Malmö. Visningsavgiften per match ligger på 120 respektive 240 kronor.

Peter Fröberg Idling/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".