Människosmuggling sker via idrottsevenemang

Människosmugglare misstänks använda sig av stora idrottsevenemang för att smuggla in kvinnor från framför allt länder i forna Sovjetunionen till Sverige. Det visar en utredning som rikskriminalen har gjort. Kvinnorna anmäls till idrottstävlingar och får visum för att komma in i landet, men dyker sedan aldrig upp på tävlingarna, utan försvinner.
Det här började rikskriminalen granska närmare efter ett fall i samband med Göteborgsvarvet i fjol, säger kriminalinspektör Patrik Engström. Rikskriminalens underrättelsetjänst tror att den här människosmugglingen via idrottsevenemang är vanligare när det gäller individuell idrott, eftersom deltagarna då kan komma till Sverige i mindre grupper. Men Patrik Engström uppmanar alla idrottsarrangörer att vara på sin vakt. Stefan Albrechtsson är cupgeneral för den pågående handbollsturneringen Partille cup som i år samlar lag från 46 länder, därav många öststater. Han hoppas och tror att man kan lita på de klubbar och förbund som skickar lag till turneringen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".