Vänsterpartiet vill satsa 40 miljoner

Vänsterpartiet vill satsa 40 miljoner kronor på att höja förskollärararnas löner i Göteborg. Pengarna kan bland annat tas från planerat vägunderhåll, menar Marie Lindén, förstanamn för vänsterpartiet i en av Göteborgs valkretsar.

Mest skulle nog förskollärarna vinna, de har en tusenlapp för lite i månaden, menar vänsterpartiet som vill satsa 40 miljoner kronor på fortsatt låglönesatsning. Men det är partiet ensamt om - socialdemokraterna sa nyligen att man just nu är nöjd med satsningen som gjorts på låglönegrupper.

Och där finns problemet med vänsterpartibudgeten. Det finns redan en majoritetsbudget för nästa år som är godkänd efter förhandlingar och förslagen idag kan i bästa fall finnas med 2008.
Det gäller även v-förslaget att skolungdom ska få köpa tilläggskort i kollektivtrafiken för halva priset, en reform som kostar 20 miljoner kronor.

Så när vänsterpartiet hotar med att ta 25 miljoner kronor från lappningen av gatunätet för 50 miljoner så är det ett ganska tomt hot. Om den rödgröna majoriteten får fortsatt förtroende efter valet ligger de 50 miljonerna fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".