Nytt forskningscentrum i Göteborg

Över tre miljarder kronor satsas på 15 nya internationellt konkurrenskraftiga forskningsmiljöer i Göteborg, Linköping, Luleå, Lund, Stockholm och Uppsala. De får upp till 70 miljoner kronor vardera från forskningsmyndigheten Vinnova under tio år.

De 15 centrum som nu finansieras är verksamma inom bioteknik, informations- och kommunikationsteknik, produktframtagning och material samt tjänster och IT-användning.

Vid Sahlgrenska akademien skall ett centrum ta fram nya material för implantat och proteser som är individanpassade för patienterna och går snabbare, bland annat genom stamcellsteknik.

Forskningen och utvecklingen stöds även av andra finansiärer, totalt uppgår satsningen vid varje så kallat Vinn Excellence Center till 210 miljoner kronor under tio år. Forskningsmiljöerna är kopplade till universitet eller högskolor och bygger på nära samverkan med näringsliv, forskarsamhället och offentlig verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".