Diskriminering kan leda till indraget alkoholtillstånd

Upprepade fall av diskriminering i krogköerna skall i framtiden kunna leda till att utskänkningstillståndet dras in. Det föreslås i en utredning som presenteras för folkhälsominister Morgan Johansson idag.

I Göteborg har kommunstyrelsen redan tidigare bestämt sig för att arbeta efter den linjen, ett arbete som nu alltså kan få lagligt stöd.

Idag krävs i praktiken åtal och att restaurangägaren döms för diskrimineringsbrott för att tillståndet skall dras in.

Sedan den nya diskrimineringslagen trädde i kraft har bara två domar fallit; den ena föll i maj och var mot nattklubben Honey i Göteborg.

Honey dömdes till att betala 40 000 kronor i skadestånd.

I maj beslutade också Göteborgs kommunstyrelse för att i framtiden dra in serveringstillståndet för krogar som inte släpper in människor med invandrarbakgrund men kommunens tjänstemän var osäkra på om kommunen verkligen hade laglig rätt att göra så.

Går utredningens förslag igenom kan alltså kommunen få lagen på sin sida.

I utredningen föreslås också att den som vill haett tillstånd ska gå en 40 timmar lång utbildning och klara en examen innan tillståndet ges. Men att tvinga även dom som redan har utskänkningstillstånd anser utredarna vara orealistiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".