KD: Låt personer vittna anonymt

Personer borde få vittna anonymt i domstolarna. Det diskuterar kristdemokraterna på sitt riksting som inleds i Göteborg i dag.

Det är riksdagsledamoten Ingemar Vänerlöv från Vänersborg som har fått partistyrelsen med sig på förslaget om anonyma vittnen.  

På några år har det skett en femdubbling av antalet fällande domar för övergrepp i rättssak, alltså hot mot personer som polisanmält eller kallats som vittnen. Därför måste något göras, menar Ingemar Vänerlöv.

Men förslaget har mötts av blandade känslor hos åklagarna och när han debatterade med  Thomas Bodström i riksdagen sa justitieministern att det av rättssäkerhetsskäl är viktigt att en åtalad vet vem vittnet är. På moderat håll finns också stor tveksamhet.

Men i Norge finns möjligheten att låta vittnen vara anoyma och Bodström lovade i alla fall Vänerlöv att studera det norska exemplet närmare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".