Skyddsombud på Volvo rasar över omplacering

Skyddsombuden rasar på Volvo Personvagnars monteringsfabrik i Torslanda.

Ett av deras skyddsombud, en sedan länge känd facklig aktivist, Lars Henriksson, ska nu mot sin vilja omplaceras från monteringsfabriken till att bli renhållningsarbetare i reservdelslagret.

I samband med att ett nattskift införs omplaceras 90 personer på Volvos monteringsfabrik i Torslanda. Lars Henriksson har i arbetat i Volvo Personvagnars monteringsfabrik på Torslanda i 28 år. Han har haft en mängd fackliga uppdrag under denna tid och försökt kämpa för sina arbetskamrater och för bättre förhållande.

Som senast skyddsombud har Henriksson tillsammans med sina arbetskamrater stridit mot försämrade arbetsförhållanden: att färre personer ska göra mer och att monteringsarbetena ska bli monotonare.

Nu ska han tvångsförflyttas till att bli renhållningsarbetare i reservdelslagret - långt från sina gamla arbetskamrater.

Skyddsombud i fabriken kräver att företaget drar tillbaka sitt beslut om tvångsförflyttning av Lars Henriksson och betecknar beslutet som en ”ren maktpolitisk vedergällningsåtgärd från ledningens sida” De skriver alla skyddsombud i monteringsfabriken i ett uttalande.

Förhandlingar pågår mellan IF Metall och företaget om Lars Henrikssons omplacering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".