Överenskommelse för hundratusentals kronor på Icas lager i Kungälv

Flera tidigare anställda vid ICA-lagret i Kungälv har fått hundratusentals kronor i en uppgörelse med arbetsgivaren.

Uppgörelsen kom till stånd efter att de anställda, som anmält företaget till Diskrimineringsombudsmannen, upplevde det allt för jobbigt att komma tillbaka till arbetsplatsen och därför kom överens med arbetsgivaren att sluta.

Det var tidigare i vintras som anställda på ICA-lagret i Kungälv anmälde att ICA diskriminerade personer med utländsk härkomst genom att inte erbjuda dem fortsatt arbete trots lång erfarenhet.

Samtidigt förekom trakasserier på arbetsplatsen. Rasistiska teckningar och klotter på toaletterna, spottloskor i kaffekoppar och repade bilar på parkeringen.

Flera anställda valde att med hjälp av Antidiskrimineringsbyrån i Göteborg försöka driva ärendet vidare till domstol.

Men innan dom processerna kom igång fick flera fick tillbaka jobben, men nu har dom själva valt att sluta. Det blev alldeles för jobbigt att komma tillbaka till arbetsplatsen.

Nu har minst fyra personer fått pengar från ICA. Det är individuella överenskommelser. Hur stora summor är okänt, men det handlar om sexsiffriga belopp.

Att ICA och vissa berörda är överens innebär att det inte blir någon stämning till tingsrätten.

Situation på lagret i Kungälv är dock fortfarande ett fall för Diskrimineringsombudsmannen när det gäller en tidigare anställd. DO avvaktar just nu fackförbundet Handels pågående process i samma fall.

Dessutom har arbetsmiljöverket kopplats in och under hösten kommer verket inspektera ICAs lager i Kungälv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".