Flera nya lagar träder i kraft idag

Idag den första juli träder flera nya lagar i kraft.

En av de grupper som berörs mest av lagändringarna idag är föräldralediga mammor och pappor. Bland annat höjs inkomsttaket i föräldrapenningen från 24 800 kronor till 33 000 kronor i månaden.

Föräldralediga får också förstärkta rättigheter på arbetsplatsen. Uppsägningstiden för uppsägningar på grund av arbetsbrist börjar inte räknas förrän den föräldralediga återupptar arbetet. Det blir också förbjudet för en arbetsgivare att på olika sätt ”missgynna” en anställd som är föräldraledig.

En annan nyhet är att det blir möjligt för separerade föräldrar att dela barnbidraget om barnet bor växelvis hos båda. Föräldrarna måste dock vara överens för att delningen ska vara möjlig

Från och med idag ska det också finnas ordningsregler på varje skola och om en elev skolkar ska rektorn se till att föräldrarna kontaktas av skolan.

Numera är det också helt förbjudet att köra svarttaxi. Tidigare har bara yrkesmässig svarttaxi-verksamhet varit olagligt men nu kan även enstaka svarttaxikörningar ge böter.

På tal om bilar så gäller det nu också att man kollar upp hur många personer som verkligen får färdas i bilen. För nu är det förbjudet att ha fler passagerare än vad bilen är registrerad för.

Det här är bara ett urval av alla lagar som träder i kraft. Under första halvåret har 47 nya lagar tillkännagets varav de flesta träder i kraft idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".